Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φωνή

Να το πάλι εκείνο το όνειρο θερινής νυχτός..Τι οξύμωρο !
Μέσα στην παράφορη ζέστη του Ιουλίου, επίκεντρο καλοκαιριού, από τις μέρες εκείνες που ο χρόνος μοιάζει αμελητέος, από τις νύχτες που ο ύπνος αποδεικνύεται περιττός, με τη στιγμή να αποθεώνεται και το μέλλον να περιφρονείται ορθώς αφού είναι τόσο δυνητικό !
Το ίδιο όνειρο, επίμονο επανέρχεται.
Είναι όλα ιδανικά, ο ήλιος, η θερμοκρασία, η ατμόσφαιρα...μια πανεμορφία κυριαρχεί. Γύρω της άνθρωποι με την αγάπη στο βλέμμα, με μια ανοίκεια καλοσύνη, μια περιρρέουσα ελπίδα. Το απέραντο γαλάζιο μιας χρυσαφένιας αμμουδιάς, ηλιοκαμένα κορμιά και χαμόγελα ανέμελα, αιώρες και μουσικές έκρυθμες. Απόλυτη απουσία ρυθμού, ρουτίνας, σχεδίου. Πολύχρωμα κοκτέιλ και μεθυστικές μυρωδιές, φρούτα φρέσκα και δροσερά, χαλαρές κουβέντες και βουτιές.
Η ανακουφιστική ελαφρότητα της διασκέδασης.
Μέσα σε όλη αυτή την παράλογη αρμονία, δοκιμάζει να πει κάτι, αλλά αδυνατεί. Η φωνή της δε βγαίνει καν. Προσπαθεί με κάθε μέσο αλλά τίποτα. Δεν έχει λόγο, ύπαρξη, οντότητα.
Ξαφνικά, αυτός ο παράδεισος που την περιστοιχίζει, μοιάζει με μια εναλλακτική κόλαση που δε μπορεί να αντέξει. Δεν έχει την προσωπικότητα να χαρεί, να γευτεί, να απολαύσει τα αγαθά που υπέρμετρα τη δελεάζουν. Δεν έχει φωνή ώστε να ακουστεί, να παρέμβει, να κρίνει, να αλληλεπιδράσει. Και όταν δε μπορεί να πάρει θέση σε όλα όσα την αφορούν, πώς να μη γίνονται σατράπες που ιδιοποιούνται οχληρά την αυτοδυναμία της? Όταν δε μπορεί να ενταχθεί στον παράδεισο, νιωθει λίγη, προδομένη, ανεπαρκής. Μα....υπογράφει η ίδια τη μαρτυρική της καταδίκη σε μια κόλαση που δεν παράγει κανείς άλλος πέρα από την πανδαιμονία των δικών της φραγμών.
Όσο και αν οι άλλοι αποτελούν την εύκολη πηγή καταλογισμού ευθυνών, όσο και αν θεωρεί ότι οι συνθήκες αφιονίζουν τη βούληση και την άποψη, φερέφωνο έγινε επειδή τα φίμωτρα είναι απείρως βολικά.
Κανείς δεν καταστρατηγεί την ελευθερία να της αν η ίδια δεν έχει προκαταβολικώς παραιτηθεί από αυτήν.
Κάπου στη μέση της διαδρομής ξεχάστηκε.
Ξέχασε ποια είναι , τι θέλει, τι δύναται να καταφέρει και τι όχι. Ξέχασε ότι μπορεί να μεταβάλλει το ρου τον πραγμάτων, και ας μοιάζουν τραγικά παγιωμένα. Μα για να πας πέρα από την επιφάνεια, πρέπει να μην τρομοκρατείσαι από όσα θα ατενίσεις βαθύτερα. Γιατί μπορεί, και πιθανότατα θα είναι, αντιφατικά, νεφελώδη, αμφίσημα. Πού καιρός για παιδέματα και αναζητήσεις !
Της φάνηκε πολύ εύκολο να είναι άβουλη. Άμοιρο ευθυνών και συνεπειων.
Χωρίς συνέπειες κανείς δε σωφρονίζεται παρά μόνο στάσιμος βυθίζεται ακόμα πιο κάτω, σε ένα εκούσιο τέλμα, αξιοθρήνητο.
Δεν υπάρχει πιο τραγική οντότητα από εκείνη που δεν έχει φωνή.
Παρακινεί τον εαυτό της να αντιδράσει, να μιλήσει , να φωνάξει. Έστω και αργά, ας είναι.
Να διαμαρτυρηθεί σε όσα της φαίνονται άδικα, αποτρόπαια, ανεπίτρεπτα, να υπερασπιστεί το δίκιο της που έχει αφεθεί έρμαιο στις ελαφρόμυαλες κρίσεις τυχάρπαστων μικρανθρώπων, να μάθει τη σωτήρια έννοια του ναι και του όχι και το αναγκαίο της απολυτότητάς τους. Να διακρίνει πότε πρέπει να παλέψει για κάτι και πότε πρέπει να αποχωρήσει και να αποχαιρετίσει. Πότε πρέπει να επιζητεί παραπάνω και πότε να είναι ευγνώμων για όσα έχει. Να πάψει να ασχολείται με το ατέρμονο βουητό που σχηματίζουν οι ακατανόητες φωνές των άλλων. Για να καταλάβει τι θέλουν να της πουν, πρέπει να έχει και η ίδια  φωνή. Στιβαρή, με χροιά υπολογίσιμη.
Τόσα χρόνια προσπαθεί να ακούσει αλλά δεν αφουγκράζεται γιατί η ίδια δε μπορεί να μιλήσει.
Όταν δεν ακούγεσαι, δε μπορείς  και να ακούσεις, έτσι αμφίδρομα είναι αυτά.
Φερέφωνο είναι επειδή λησμονεί τη δική της φωνή.
Και ναι, πώς να αλλάξουν οι άνθρωποι όταν δεν τολμούν να ορθώσουν ανάστημα;
Δεν αντέχει πια να πορεύεται παντού χωρίς σχήμα, όψη, ένα σήμα κατατεθέν.
Για να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν, πρέπει πρώτα να ελευθερωθεί από όσα την απαξιώνουν.
Και για να μπορέσει να βρει τη χαμένη της φωνή, πρέπει να μπορεί να αντέξει την κραταιά σιωπή...
Μπορεί......;

Δεν υπάρχουν σχόλια: