Δημοφιλείς αναρτήσεις


Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ελεύθερος στο Χρόνο

Για έναν εργασιομανή, νευρωτικό ή υπερφιλόδοξο άνθρωπο, ο ελεύθερος χρόνος αποδεικνύεται μαρτύριο σωστό. Η υποδούλωση στο χρόνο είναι η μοντέρνα μορφή επικρατούσας καταδυνάστευσης και δεν καταπολεμάται αφού προκαλείται από τους ίδιους τους παθόντες. Θύτης και θύμα το ένα και το αυτό, τότε είναι που το έγκλημα δεν υπόκειται σε παραγραφή..
Όταν όλα τρέχουν σε ρυθμούς ανεξέλεγκτους, η διάσωση του ελέγχου φαντάζει με επίτευγμα ολκής. Αν υποτεθεί όμως ότι ο έλεγχος του χρόνου επιφέρει αποδοτικότητα και παραγωγικότητα όσον αφορά στην προώθηση εργασιακών εγχειρημάτων και προσωπικών στόχων, δεν είναι αναπόδραστη η ταυτόχρονη απώλεια του ελέγχου σε όλους τους υπόλοιπους τομείς?
Δεν υπάρχει περίπτωση χρόνος που θεάται ωφελιμιστικά να προσδώσει όφελος.
Πολλές φορές σου μιλάνε περί ανέμων και υδάτων ή σου ξετυλίγουν με περίσσεια εμπιστοσύνη μύχιους συλλογισμούς τους και εσύ είσαι αλλού. Χαμένος στη νοσηρή μονομανία του ανικανοποίητου. Αναλογίζεσαι πόσα κατάφερες, αν λάθεψες κάπου, αν τελικά είσαι χρυσή μετριότητα, κυρίως πόσα ακόμα θα κατακτήσεις. Γιατί ποτέ δε θα αγγίξεις την κορυφή. Πάντα, πιο πέρα, στο επόμενο βήμα, θα υπάρχει κάτι ακόμα. Δελεαστικό, θελκτικό, απροσπέλαστο, προκλητικό για την εγγενή σου φιλοδοξία.
Και η προοπτική του σαββατιάτικου πρωινού που τόσο καρτερικά προσμένεις μέσα σε μια χαώδη εβδομάδα, δεν είναι πια τόσο ευχάριστη. Γιατί όταν με το καλό αυτό το πρωινό έρχεται, σε κατακλύζει μια δυσερμήνευτη ενόχληση, σα να μην αντέχεις αυτή του χρόνου την αφθονία.
Ο ελεύθερος χρόνος σε σκλαβώνει γιατί σε ξενίζει.
Έμαθες όλα να τα εντάσσεις σε περιγράμματα και καλούπια, απονοηματοδοτώντας ο,τιδήποτε άναρχο, στερούμενο κανόνων.
Και ενώ μπορείς να συναντήσεις φίλους, να περπατήσεις χωρίς προορισμό, να απολαύσεις μια ταινία, να πας μια εκδρομή, να χαθείς στη μαγεία ενός καλογραμμένου κειμένου ή απλώς να αφεθείς στη ρέμβη μιας άσκοπης ώρας, κόβεσαι σε κομμάτια και ανήσυχος περιμένεις να παρέλθουν οι ώρες για να ξαναεισαχθείς στην οικεία καθημερινότητα του προγράμματος.
Η απαλλαγή της νοοτροπίας από την παντοδυναμία του αυτοσκοπού είναι κρίσιμη.
Δε γίνεται όλα να μεταφράζονται με όρους χρησιμοθηρίας και επωφελούς αντικρύσματος.
Μπορεί κάθε τι να απολήγει σε ορισμένο σκοπό αλλά δε χρειάζεται, δεν πρέπει να τον ξέρεις, ίσως δεν πρέπει να έχεις την προπέτεια ακόμα και να τον μαντεύεις...
Έτσι και ο χρόνος, είναι αγαθό υπέρτατο για αυτό και πρέπει να το απολαμβάνεις στο έπακρο χωρίς να θεωρείς ότι διαπράττεις ποινικό αδίκημα κάθε φορά που δεν εντάσσεις υποχρεώσεις στα πλαίσιά του. Ο χρόνος μας διαφεντεύει όταν εμείς γινόμαστε δουλοπρεπείς, συναινέσει μας και μόνο.
Γιατί ο Χρόνος έχει τη δύναμη να μας απελευθερώσει όταν παύουμε να τον ατενίζουμε με το τρομαγμένο βλέμμα του κρινόμενου υποτελούς. Σα να είναι ένας αυταρχικός κριτής στον οποίο χρωστάμε μακροσκελή απολογία για υποτιθέμενες παρασπονδίες.
Στην ουσία, στον εαυτό μας λογοδοτούμε και δίνουμε εξηγήσεις. Αρκεί να καταλάβουμε  ότι δεν είναι αναγκαίο αυτό να τυποποιείται, σαν άλλο άχθος ,στην ψυχική μας ηρεμία.
Όλα αυτά μέχρι να γίνουμε αυθυπόστατοι.
Γιατί καμια φορά στη ζωή αρκεί να υπάρχει προσδοκία εγκρατής, όχι βουλιμική αξίωση.
Είναι το μόνο προσταγμα του χρόνου το να τον αψηφάμε και από ανθρώπινη μωρία θαρρούμε ότι είναι παραπλανητικό. Η σημασία του ελεύθερου χρόνου έγκειται στην ικανότητα αυτοπροσδιορισμού. Στη σημασία της απραξίας ως απόστασης από τα συνήθη και δέοντα.
Στο να ξαποστάσεις από τον πυρετό μιας αλλόκοτα εξουθενωτικής μέρας και να καταδεχτείς να συναντήσεις την ψυχή σου. Το ότι είσαι ελεύθερος να το πράξεις δε σημαίνει ότι θα το επιλέξεις κιόλας. Είναι θέμα χρόνου να επιλέξεις την ελευθερία, γιατί η ελευθερία είναι επιλογή, και ως τέτοια σε βάθος χρόνου επισείει και το ανεκτίμητο τίμημά της.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: