Δημοφιλείς αναρτήσεις


Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πάθη

Έβλεπε πως κυλούσαν οι μέρες βασανιστικά. Εβδομάδα των Παθών και βασανιζόταν από άρρητα πάθη.
Δέσμιος επιλογών δειλών, φοβισμένο ανθρωπάκι. Τα παπούτσια του βουτηγμένα στις λάσπες, ταλαιπωρημένα από τη μανιασμένη ανοιξιάτικη μπόρα. Κάθε ορμητική σταγόνα τον ραπίζει, όπως και ο ανομολόγητος έρως του. Ανοίγει ένα τετράδιο, μυρίζει ακόμα το χώμα μετά τη βροχή, νιώθει τη θαλπωρή του ανθρώπου που μόλις επέστρεψε στο γνώριμο καταφύγιό του.
Κάθε τι ανοίκειο του προκαλούσε τέτοιο πανικό, που απλώς δεν το αντιμετώπιζε. Του κρυβόταν πεισματικά. Με έκσταση θα την παρακολουθήσει και σήμερα, πίσω από τη μωβ κουρτίνα να ανασυγκροτεί τις σκέψεις της μετά από μια χαώδη μέρα. Είναι ωχρή και προβληματισμένη, η κόκκινη μπλούζα τονίζει το διάφανο δέρμα της, η υπεροχή ενσαρκωμένη..

Θα προτιμούσε να αφανιστεί από το να τής μιλήσει και να λάμψει εκτυφλωτικά η ανεπάρκειά του. Θα τρέμει η φωνή του, το όνομά του θα ξεχάσει και θα αναλωθεί σε κραυγαλέες τυπικότητες. Εξαλλου, άμα τον έβλεπε, σίγουρα θα πλημμύριζε οίκτο. Παραήταν άχαρος για την υπέρκομψη μορφή της που διάνθιζε ακόμα και την πιο μουντή εικόνα.

Πάντα έτσι, κρυβόταν, πίσω από τοίχους, λέξεις, προφάσεις, κινήσεις επίφασης σκέτης. Τα πλατωνικά συναισθήματα του ταίριαζαν γάντι γιατί δε θα τα κλυδώνιζε ποτέ η απουσία ανταπόκρισης. Θα μπορούσε να τα καλλιεργεί κατά βούληση, χωρίς να ταρακουνάει το μικρόκοσμό του. Όταν τρέμει κανείς την απόρριψη δε διεκδικεί και την αποδοχή.

Το σπίτι του ερημώνει καθώς η νύχτα αναρριχάται στης μέρας τη δύση. Το σκοτάδι του ψελλίζει κάτι άνοστα λόγια, σχεδόν με βία τον ωθεί στα αστέρια που στήνουν χορό στον εξαντλημένο αιθέρα. Κάνει πως δεν τα βλέπει, η Ιδέα του έχει κινήσει για άγνωστους δρόμους αυτό το παράξενα όμορφο βράδυ και δεν ξέρει πού την οδηγούν τα βήματά της. Δε δικαιούται να ζηλέψει το νοερό του αντικείμενο λατρείας, χάνεται σε έναν ωκεανό από νοσηρές αισθήσεις και φαντασιακά στιγμιότυπα.

Νιώθει πως αν τής έλεγε τι πραγματικά αισθάνεται, θα είχε ταπεινώσει τη μαγεία των συναισθημάτων του. Άλλωστε τα πάθη δεν είναι αυτοσχέδια βάσανα; Δε χρειάζεται συναυτουργό σε μια καθαρά προσωπική εγκληματική πράξη, πάντα τα κατάφερνε άψογα στην αυτοκαταστροφή.
Και ενώ οι άνθρωποι γύρω του γεύονται τη γλύκα και την πικρία των ερωτικών συναντήσεων, εκείνος ανταμώνει με τη δειλή του φύση, με εικασίες που του τριβελίζουν το μυαλό και τη λάμψη από τα αστέρια να παρεμποδίζει το γαλήνιο ύπνο του.Με πάθη που καμαρώνει επειδή έμειναν ανεκπλήρωτα και που γελούν εκκωφαντικά μέσα στην απόλυτη σιωπή.

4 σχόλια:

sen_saven είπε...

"Με πάθη που καμαρώνει επειδή έμειναν ανεκπλήρωτα και που γελούν εκκωφαντικά μέσα στην απόλυτη σιωπή"

oxi an kamarwne gia to gegonos oti emeinan anekplhrwta den 8a htan pa8h...den 8a ton trwgane...

dhladh dn mporw na fantastw ton apoluto loser pou na kamarwnei gia kati tetoio...an k dikos sou einai o hrwas oti 8es ton kaneis:)

daydreamer είπε...

Ο ''ήρωας'' είναι παγιδευμένος στην ίδια του τη φύση. Από τέτοιο αυτοεγκλωβισμό παράγονται τα πάθη, από την πλάνη ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι η συμπεριφορά είναι η πρέπουσα και η κατά τις περιστάσεις ορθή. Θεωρώ ότι τα πάθη εδράζονται στην άγνοια της γενεσιουργού τους αιτίας. Έτσι και εδώ, ο ''ήρωας'' καμαρώνει που κυριαρχεί στα συναισθήματά του αλλά στην ουσία κυριαρχείται από αυτά, καθοδηγείται από την ανασφάλεια. Φρονεί πως το ανεκπλήρωτο του πρέπει και έτσι υπονομεύει την ίδια του την αξία, και την όποια πιθανότητα για την προσωπική του ευδαιμονία.

sen_saven είπε...

me dedomeno oti den mporw na vrw se auta pou exw dei h zhsei ws twra kati tetoio sunexizw na diafwnw...:)

auto pou skeftomai einai oti an kuriarxouse sta sunais8hmata tou tote 8a apaksiouse kai na sth8ei sto para8uro kai thn xazeuei..

8a eniw8e perhfaneia na efarmozei mia sklhrh pei8arxia-askhtismo kai na skotwne me xara thn pi8anothta ths gennhshs vlaverwn sunais8hmatwn..

h eikona pou phra apo thn anarthsh sou einai kapoiou pou tremei na ekfrastei parolo pou to 8elei afou fovatai thn aporripsh...

to 'pa8os' sthn sugkekrimenh periptwsh 8a htan o fovos ths antimetwpishs ths httas, tou ponou kai ths katastrofhs tou egwismou tou...apotelesma 8a htan na ftiaksei mia volikh 8ewria kai na apofeugei tous antistoixous kindunous...kai oxi na steketai k na 8eopoiei thn kopelia..

daydreamer είπε...

Θεοποιει και εξιδανικεύει ενώ τον εαυτό του τον υποτιμά συστηματικά. Είναι θρασύδειλος και αρέσκεται σε απλή θέαση καταστάσεων και προσώπων που μπορεί να πλάθει κατά βούληση, χωρίς να ξεθωριάζουν μέσα από την αμεσότητα της σε βάθος χρόνου γνωριμίας.

Και ναι, συμφωνώ ότι είναι προβληματικό και νοσηρό, όμως το πάθος έγκειται στο κρυφτό που παίζει από τον ίδιο του τον εαυτό, στην ελλειπτική αυτογνωσία.

Σεβαστή η άποψή σου, βέβαια δυστυχώς ή ευτυχώς, τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας και στερούν από τον εαυτό τους δυνητικά όμορφες εμπειρίες, αυτοβασανιζόμενοι.