Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο Καθρέφτης

Ως πού θα έφτανε για να είναι αρεστή σε όλους;Πόσες συμπορεύσεις με το ευρέως αποδεκτό και πόσες συμβατικές διαστρεβλώσεις θα επεδίωκε για να καλύψει την αποξενωτική της ιδιομορφία;
 
Όταν την απεγκλώβισε, μια-δυο φορές, κατάπινε μανιωδώς την ψυχική της γαλήνη.Η απόρριψη του περίγυρου ήταν ανυπόφορη.Το να αρέσει σε όλους μετατράπηκε σε αυτοσκοπό.Δε γαλήνευε μακριά από κόλακες.Όσο ανήκε σε κάποια δημοφιλή ομήγυρη. ήταν ευτυχισμένη.Άλλο αν όταν έμενε μόνη φωνές αντιρρησιακές αντάριαζαν εντός της.Έλεγε πως ήταν φωνές ζηλιάρες, αυτοκαταστροφικές.Το φίμωτρο της ψευδαίσθησης τις κατέπνιγε στιγμιαία.
 
Περνούσαν οι μέρες όλο μονόχνωτα χειροκροτήματα, μοδάτα στέκια και συμβάντα που συγκέντρωναν τη γνωστή-άγνωστη αφρόκρεμα της πόλης.Έριχνε πάντα μια ενοχική ματιά στο διαδίκτυο για να φαίνεται πως είναι μέσα σε όλα.Γιατί ο αποκλεισμός θα εξισωνόταν με βάρβαρη περιφρόνηση.Κάπνιζε πλέον πολύ-τη γλίτωναν οι μηχανικές κινήσεις από γελοίες μεγαλοστομίες που θα ξεσκέπαζαν την ημιμάθεια και την υποκρισία που ξεγλιστρούσε από τις άκρες ακατάλληλων λέξεων-και γύριζε το σπίτι της μόνο για ύπνο.Ράκος από τον ατέρμονο συναγελασμό των αμφίδρομων φιλοφρονήσεων.

Μέχρι που έφτασαν στ'αυτιά της λόγια από τους νομιζόμενους φίλους της.Λυκοφιλίες και πισώπλατα μαχαιρώματα που τη σκιαγραφούσαν ως''θλιβερά ρηχή και ανασφαλή τύπισσα'', και άλλα γαργαλιστικά επίθετα που διακήρυτταν την ψεύτικη υπόσταση της προσωπικότητάς της.
 
Ακολούθησε κατ' οίκον εγκλεισμός για ένα μήνα , περίπου.Ξέσπασε με ποικίλους τρόπους, αυτομαστιγωνόταν κάθε τόσο.Αυτολύπηση, ανώμαλη προσγείωση, οργή, συναισθήματα πλεγμένα που κραύγαζαν πόσο μπλεγμένη βρέθηκε σε  αδιέξοδο, στην απόπειρα της να μην καταλήξει σε αυτό.
 
Το κυνήγι έξωθεν επιβεβαίωσης είναι δείκτης ατροφικής αυτοπεποίθησης.Άνθρωπος χωρίς αυτοπεποίθηση στερείται πειθούς, αφού ούτε τον εαυτό του έχει πείσει για τη γοητεία του.Και η γοητεία είναι η ικανότητα υπέρβασης της εξωτερικής ομορφιάς που, λόγω ισχυρής προσωπικότητας, παύει να υπακούει σε αντικειμενικά κριτήρια.

Η επιβεβαίωση συντηρεί τους εφησυχασμένους, μαλθακούς εαυτούς μας, ενώ η αυτοαναίρεση αναζωπυρώνει το ηρωικό μας κομμάτι.Ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε ένα Τίποτα στο Άπειρο Όλο, αυτό όμως δε μας εμποδίζει να μεγαλουργήσουμε.

Είναι αδύνατο να αρέσουμε σε όλους-αδύνατο και πληκτικό.Σε εκείνους που δεν αρέσουμε όμως χρωστάμε πάντα κάτι παραπάνω από ευγνωμοσύνη προς μια αμφιβόλου προαιρέσεως κολακεία.Την αφύπνιση, την πρόκληση, την ωρίμανση, την αλλαγή.Την ικανότητα να είμαστε αληθινοί ανεξαρτήτως απήχησης της αλήθειας μας.Να μας αρέσει ο εαυτός μας ακόμα και αν κάποιοι τον χλευάζουν ή τον σνομπάρουν και τον καταψηφίζουν.
 
 
Η μεγαλύτερη νίκη είναι να σου αρέσεις.Να έχεις κάνει εκεχειρία με τα τρωτά σου.Τότε η επιβεβαίωση γίνεται μια θορυβώδης διαδικασία που χαμηλώνει τον πήχυ.Γιατί πια ο πήχυς είναι ψηλά-και κάθε αμφισβητίας τον πάει ακόμα πιο ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: